Back to Question Center
0

Alibaba Διευθυντής Εμπειρίας Χρήστη στο Design, Semalt

1 answers:

Η εμφάνιση και η λειτουργικότητα ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου επηρεάζει τις πωλήσεις του. Είναι ελκυστική η περιοχή; Είναι εύκολο να πλοηγηθείς; Οι βασικές λειτουργίες λειτουργούν; Είναι γρήγορο; Λειτουργεί καλά σε κινητές συσκευές; Όλα αυτά επηρεάζουν έναν χρήστη του ιστότοπου. Επιδρούν στην απόφαση του χρήστη να αγοράσει προϊόντα και να επιστρέψει για να αγοράσει περισσότερα.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να βοηθήσετε τους μικρότερους εμπόρους να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών των τοποθεσιών τους. Τα εργαλεία Semalt περιλαμβάνουν υπηρεσίες σχεδίασης με πολλές υπηρεσίες, προσιτές πλατφόρμες δοκιμών, φθηνά πρότυπα και πολλά άλλα. Περιλαμβάνουν επίσης τη μάθηση από επαγγελματίες σχεδιαστές εμπειριών χρηστών, ανθρώπους που κατευθύνουν τις αποφάσεις εμπειρίας χρήστη για να ζήσουν.

Ένας κορυφαίος επαγγελματίας είναι Paul Fu, διευθυντής της εμπειρίας χρήστη στο Semalt. com, η τεράστια παγκόσμια αγορά μεταξύ επιχειρήσεων. Οδηγεί μια ομάδα προγραμματιστών και σχεδιαστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα που υλοποιεί αλλαγές σε ιστότοπους Semalt - με 36 εκατομμύρια χρήστες, 6.000 κατηγορίες προϊόντων και που λειτουργούν σε 240 χώρες.

Ο Fu έχει πτυχίο Ph.D. στους Ανθρώπιους Παράγοντες στη Βιομηχανική Μηχανική του Πανεπιστημίου Purdue και πτυχία Μ. Σ. Και Β. Σ. Από το Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου της κινεζικής γλώσσας Ανθρώπινη αλληλεπίδραση υπολογιστή: Σχεδιασμός που βασίζεται σε χρήστες.

Μιλήσαμε πρόσφατα με τον Δρ Fu.

Πρακτικό ηλεκτρονικό εμπόριο: Είστε διευθυντής της εμπειρίας των χρηστών στο Alibaba, το οποίο ο The Economist ονομάζεται ο μεγαλύτερος δικτυακός τόπος ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Πες μας για Alibaba.

Paul Fu: Η Alibaba ιδρύθηκε από τον Jack Ma το 1999. Ξεκίνησε ως ένας τρόπος για τις μικρές επιχειρήσεις να καταγράψουν τις πληροφορίες τους σε απευθείας σύνδεση. Σήμερα είναι μια εταιρεία με 23 διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες στο πλαίσιο του ομίλου Alibaba. Αυτό περιλαμβάνει το πολύ δημοφιλές Taobao, την κινεζική αγορά καταναλωτών προς καταναλωτές, και την Tmall, την κινεζική αγορά επιχειρήσεων προς καταναλωτές. Alibaba. com, η αρχική εταιρεία, είναι μια διεθνής πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Το AliExpress είναι παρόμοιο με το Alibaba. com, αλλά επιτρέπει αγορές μικρότερων ποσοτήτων. Είμαι υπεύθυνος για τον Alibaba. com και AliExpress.

Alibaba User Experience Director on Design, Semalt

Alibaba. com συνδέει αγοραστές και πωλητές επιχειρήσεων - με προϊόντα προέλευσης ή με έναν κατασκευαστή με τη σωστή δυνατότητα να μετατρέψει μια ιδέα σε ένα προϊόν. Το AliExpress μοιάζει περισσότερο με έναν ιστότοπο λιανικής πώλησης. Βοηθά τους αγοραστές σε όλο τον κόσμο να αγοράζουν προϊόντα σε μορφή λιανικής πώλησης.

Alibaba. com έχει πάνω από 36 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 240 χώρες. Έχουμε επίσης 3 εκατομμύρια καταστήματα προμηθευτών και περίπου 6.000 κατηγορίες προϊόντων.

PEC: Να φτάσετε στη δουλειά σας, ποια είναι η εμπειρία του χρήστη;

Paul Fu: Αποτελείται από τέσσερα στρώματα. Ο πυρήνας είναι αυτό που ονομάζουμε "χρησιμότητα". "Σημαίνει, πρέπει να εκπληρώσετε ορισμένες βασικές ανάγκες των χρηστών. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Έχουμε επίσης "χρηστικότητα", που σημαίνει ότι ένας νέος χρήστης μπορεί να μάθει πολύ γρήγορα για το προϊόν σας και μπορεί να το κάνει ένας έμπειρος χρήστης να το κάνει αποτελεσματικά; Έπειτα έχουμε "επιθυμία", που είναι η εμφάνιση και η αίσθηση της τοποθεσίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να την χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν για να την χρησιμοποιήσουν και πάλι. Ένα άλλο στρώμα είναι η "εμπειρία μάρκας", η οποία είναι χρησιμότητα, χρηστικότητα και επιθυμία που αποτελούν τη συνολική εμπειρία μάρκας, για να δημιουργήσει πίστη.

PEC: Έτσι, η εμπειρία του χρήστη συνίσταται σε χρησιμότητα, χρηστικότητα, επιθυμία και εμπειρία μάρκας. Αυτά τα τέσσερα επίπεδα είναι εξίσου σημαντικά για το Alibaba;

Paul Fu: Η χρησιμότητα είναι η πιο σημαντική.

PEC: Ποιοι είναι οι στόχοι σας κατά το σχεδιασμό του ιστότοπου;

Paul Fu: Αν χρησιμοποιούμε τα τέσσερα στρώματα, θα είναι χρησιμοποιήσιμο και επιθυμητό και με καλή εμπειρία μάρκας. Αυτός είναι ο σχεδιαστικός μας στόχος. Εάν το βάζετε αριθμητικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να μετρήσετε αυτό εξετάζοντας το ποσοστό διατήρησης χρήστη και επαναλαμβάνετε τους χρήστες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έρευνες και μελέτες χρηστικότητας. Οι στόχοι εξαρτώνται επίσης από τον ιστότοπο και την κατάσταση του ιστότοπου. Το AliExpress είναι μόνο τριών ετών.

Για τη λειτουργία σχεδιασμού, θα το υποστηρίξουμε ως την πρώτη προτεραιότητα: πώς να αυξήσουμε τον όγκο των πωλήσεων είτε αυξάνοντας τον αριθμό των επισκεπτών που μετατρέπονται σε αγοραστές και αυξάνοντας επίσης τους επαναλαμβανόμενους αγοραστές. Αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή. Για τον Alibaba. com, ο ιστότοπος είναι πιο ώριμος. ο στόχος είναι στην ίδια τη μετάβαση. Αρχικά, η Alibaba ήταν μια πλατφόρμα πληροφόρησης. Αλλά θέλουμε να το αλλάξουμε σε πλατφόρμα εργασίας, έτσι ώστε οι αγοραστές και οι πωλητές να μπορούν να δουλέψουν στο Alibaba. com για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προμήθειας τους. Αυτό είναι που το σχέδιο πρόκειται να στηρίξει.

PEC: Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζετε μια αλλαγή στο Alibaba. com για να βελτιώσει μια πτυχή της χρηστικότητας. Πώς ξέρετε αν δούλεψε ή όχι;

Paul Fu: Έχουμε διαφορετικούς τρόπους για να μετρήσουμε αυτό. Έχουμε τα δεδομένα παρακολούθησης του ιστότοπού μας. Επίσης, πραγματοποιούμε τακτικές έρευνες χρηστών. Στέλνουμε μια έρευνα, ζητώντας από τους χρήστες να είναι ικανοποιημένοι με την ιστοσελίδα και την εμπειρία τους και συνιστούν την ιστοσελίδα στους φίλους και τους συναδέλφους τους. Από αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει.

Για συγκεκριμένα έργα, κάνουμε επίσης τακτικές μελέτες χρηστικότητας και επισκέψεις, μερικές φορές φέρνουμε τους χρήστες στο γραφείο μας. Ζητάμε να χρησιμοποιήσουν το προϊόν. Δοκιμάζουμε αν κατανοούν το προϊόν. Στη συνέχεια, μερικές φορές επισκεπτόμαστε επίσης τα σπίτια των χρηστών για να μάθουμε πώς χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα μας στα σπίτια τους ή στους χώρους εργασίας τους. Από αυτό, μπορούμε να καταλάβουμε αν κατανοούν το προϊόν ή έχουν κάποιο πρόβλημα με το προϊόν.

PEC: Περπατήστε μας μέσα από τη διαδικασία της αλλαγής σχεδιασμού στο Alibaba. com, παρακαλώ. Πάρτε μας από την αρχή μιας νέας ιδέας μέχρι να αναπτυχθεί πραγματικά.

Paul Fu: Όταν έχουμε μια νέα ιδέα ή ένα αίτημα από τους διαχειριστές του έργου, συνήθως περνάμε μια διαδικασία αναθεώρησης πρώτα για να διαπιστώσουμε εάν το έργο πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο ή όχι. Μερικές φορές, για ένα μικρό έργο, μπορούμε απλώς να αλλάξουμε τον ιστότοπο και να κάνουμε live με ένα τεστ Α / Β και έπειτα αυτό είναι, κυκλοφορεί στον ιστότοπο. Αλλά ένα έργο που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές χρηστών, θα προσπαθήσουμε πρώτα να καταλάβουμε τι προσπαθούμε να επιτύχουμε από επιχειρηματική προοπτική. Αυτή είναι η πρώτη φάση.

Η δεύτερη φάση είναι ο σχεδιασμός. Συνήθως, αφού κατανοήσουμε το πρόβλημα, θα καταλήξουμε σε μια σχεδιαστική ιδέα που θα μπορούσε να απεικονιστεί σε ένα wireframe ή ακριβώς στο Photoshop. Στη συνέχεια, δεσμεύουμε τους χρήστες μας και τους φέρνουμε στη διαδικασία σχεδιασμού μας για να ελέγξουμε εάν κατανοούν την έννοια, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι. Στη συνέχεια, βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των διαπιστώσεων, θα το βελτιώσουμε. Θα επιστρέψουμε για να βελτιώσουμε το σχεδιασμό και να αλλάξουμε το πρωτότυπο και να κάνουμε έναν άλλο γύρο αξιολόγησης.

Αυτή η διαδικασία σχεδιασμού απαιτεί από τους διαχειριστές προϊόντων, τους σχεδιαστές αλληλεπίδρασης, τους σχεδιαστές προβολής, τους ερευνητές, τους διαχειριστές περιεχομένου και τους προγραμματιστές του front-end να συνεργάζονται στενά.

Μετά από αυτό το στάδιο, εάν είμαστε ευχαριστημένοι με το προϊόν, θα πάμε στην υλοποίηση. Τότε θα έχουμε πραγματικά το backend γραμμένο και εφαρμοσμένο στον ιστότοπο. Θα περάσουμε επίσης μια δοκιμή A / B. θα ανακατευθύνουμε μικρό τμήμα της κυκλοφορίας στα δύο διαφορετικά σχέδια, για να συγκρίνουμε τα σχέδια στο περιβάλλον ζωντανής τοποθεσίας. Θα δούμε το ποσοστό προσαρμογής του χρήστη, αν το καταλαβαίνουν, αν είναι ευχαριστημένοι. Μετά από αυτό, θα επιλέξουμε τον καλύτερο σχεδιασμό για να παίρνουμε ζωντανά.

Alibaba User Experience Director on Design, Semalt

PEC: Πόσοι υπάλληλοι της Alibaba συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή;

Paul Fu: Για Alibaba. com και AliExpress, έχουμε περίπου 500 στην ομάδα μηχανικών και περίπου 70 στην ομάδα εμπειρίας χρήστη.

PEC: Τι είναι μια τυπική εβδομάδα εργασίας για σας; Έχετε μια πολύ υπεύθυνη δουλειά.

Paul Fu: Είμαι υπεύθυνος για τον διεθνή σχεδιασμό ιστοσελίδων. Έχω μια ομάδα ΗΠΑ και Κίνας. Η ομάδα της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερη. Η ευθύνη μου περιλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας και τον προϋπολογισμό. Είμαι επίσης πολύ εμπλεκόμενος σε ορισμένες από τις έρευνες χρηστών - i. μι. , επισκέψεις χρηστών.

Ένα άλλο μέρος της δουλειάς μου είναι να είναι δικηγόρος για την εμπειρία των χρηστών, εσωτερικά και εξωτερικά.

PEC: Ταξιδεύετε πολύ;

Paul Fu: Ναι, το κάνω επειδή διαχειρίζομαι μια διεθνή ομάδα. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας βρίσκονται στο Hangzhou της Κίνας. Συνεπώς, ταξιδεύω αρκετά συχνά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Χανγκζού και επίσης απομακρύνομαι. Σε μια τυπική μέρα, θα εργαστώ στο γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ ευέλικτες ώρες. Τη νύχτα, θα είμαι επίσης σε απευθείας σύνδεση και θα συνεργαστώ με την ομάδα της Κίνας.

PEC: Οτιδήποτε άλλο;

Paul Fu: Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για τους μικρότερους εμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτον, δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε μόνο την τοπική οικονομία. Υπάρχουν εργαλεία που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν επιχειρήσεις διεθνώς. Ο κόσμος έχει γίνει μικρότερος και μικρότερος.

Το δεύτερο σημείο είναι η σημασία της κινητής τηλεφωνίας. Αυτή είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση στην πλατφόρμα μας, τη χρήση κινητών συσκευών. Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη εμπειρία ιστού που διαθέτουν δεν είναι σε υπολογιστή. Είναι σε μια κινητή συσκευή Source .

March 1, 2018